Holger Müller, Country Sales Manager på Vanderbilt, anser att digitaliseringen av själva inbrottslarmen har kommit ganska långt.

– Framför allt är det kommunikationen som har kommit en bra bit, PSTN-linjerna försvinner så vi kör ju kör allt via IP i dag, säger han.

Ingemar Spångberg, affärsutvecklingschef för Norden på CSL, tror att larmmarknaden kommer komma ikapp videoövervakning och passerkontroll i digitaliserings-racet.

– Jag tror definitivt att larm kommer ikapp, det är bara en tidsfråga. Teknikskiftena driver det även på mobilsidan. Vi närmar oss 5G som kommer att ge nya möjligheter framförallt på trådlös överföring.

Molntjänster finns

John Väyrynen, operativ chef på Teletec Connect, menar att molntjänsterna finns på plats, men att branschen som helhet behöver hitta affärsmöjligheter och att mycket handlar om övergången till en tjänstebaserad affärsmodell.

¬– Det går lite trögare där men jag tror att man är mer öppen för det, det är fler kunder som frågar efter den typen av lösning och paketering. Jag tror att det kommer att hända ganska mycket inom 2–3 år, säger han.

Addsecures affärsutvecklingschef Sten Olsson instämmer i att molntjänster är något som kommer starkt på marknaden. Tjänsterna har sitt ursprung i hemautomation och letar sig upp i larmklasserna, menar han.

– Det är viktigt att vi i branschen kan informera våra kunder om säkerheten, för en ”IP-plugg” till molnet – ja molnet är ofta säkert precis som enheten, men samtidigt finns det andra enheter kan vara ingången för någon att kunna hacka sig in.

Rätt paketering

Johan Holmström, affärsområdeschef på Dualtech, anser att den största utmaningen just nu för branschen är att paketera larm och sälja det som en tjänst och Hannes Lind, tjänsteutvecklare på SOS Alarm är inne på samma sak:

– För branschen som helhet tror jag att man behöver hitta affärsmöjligheter och modeller för hur man ska komma ut med Security-as a-Service till marknaden på ett sätt som marknaden