SecurityWorldMarket

27-12-2021

Verdens første netværksbaserede sikkerhedskamera fylder 25 år

Martin Grens rejse til Japan og en medarbejders videokonferenceprojekt var det, der førte til udviklingen af verdens første netværkskamera.

Martin Gren, en af svenske Axis' stiftere, kan med rette kaldes sikkerhedsbranchens super-iværksætter. Da han præsenterede verdens første netværkskamera, blev grunden lagt - ikke blot til Axis utrolige succes – men også til hele den globale multimilliardindustri, som netværksbaseret videoovervågning udgør i dag.

Magasinet Detektor har mødt Martin Gren i anledning af, at Axis Neteye 200 - verdens første netværkskamera – som i år fylder 25 år.

En rejse til Japan blev begyndelsen til til verdens første netværkskamera, og en ung ingeniør hos Axis var en stor bidragyder til dets skabelse i 1996.

I begyndelsen af halvfemserne var Martin Gren på forretningsrejse i Japan for at markedsføre Axis' netværksopkoblede storageprodukter. Allerede dengang var det Axis' vision, at alle produkter, som virksomheden arbejdede med, skulle være koblet til netværket, hvad enten det var printere, scannerservere eller storageprodukter.

- Den kunde, jeg mødte i Japan, var fuldstændig uinteresseret i mine netværksopkoblede storageprodukter, men han havde et lager af analoge kameraer, han ikke kunne sælge, og som han spekulerede på, om vi hos Axis kunne "netværke", siger Martin Gren, der godt kunne lide denne udfordring.

Videokonferenceløsning blev til netværkskamera
Samtidig var der en ung ingeniør hos Axis, Carl-Axel Alm, almindeligvis kaldet Cacke. Han var ved at udvikle en netværksbaseret videokonferenceløsning, og det interesserede Martin Gren.

- Da jeg kom hjem fra Japan, så jeg på det fine arbejde, der var blevet lavet, men jeg fortalte Cacke, at det der med videokonferencer over netværk ikke ville fungere i Axis’ portefølje. Jeg foreslog i stedet, at vi gik i gang med at udvikle et netværkskamera.

Dette resulterede til sidst i fremkomsten af Axis Neteye 200 netværkskameraet, som blev introduceret den 17. september 1996. Det var ikke det mest nyttige til sikkerhedsapplikationer med en billedoverførselsydelse på et billede pr. syttende sekund. Og Internettet var dengang heller ikke for enhver, men blev primært brugt af netværksteknikere og specialister. Markedet var således stort set ikke-eksisterende.

Forkert design
En anden ting var designet, og mange syntes kameraet lignede en lommelærke.

- Designet var lidt mærkeligt. Det var godt, fordi kameraet vakte opsigt, men på den anden side passede designet ikke til almindelige kamerahuse. Dengang var alle kameraer ret smalle, mens vores var meget bred. Så vi måtte have fat i helt specielle kamerahuse, og det var noget, vi lærte af, husker Martin Gren.

Kontroversiel teknologi
Dengang var sikkerhedsbranchen meget konservativ, og alt var analogt. Da Martin Gren i 1996 for første gang besøgte Birmingham og sikkerhedsmessen Ifsec, dengang en af verdens førende sikkerhedsmesser, sagde han til sig selv:.

- Enten forbliver branchen analog, eller også har vi gang i noget rigtig stort med vores opfindelse.

Skepsisen over netværksteknologiens indtog på sikkerhedsmarkedet ramte også magasinet Detektor, som var den første til at udgive en artikel om det nye kamera. Redaktionen blev erklæret værende idioter via fax fra en vred læser for påstanden om, at netværksteknologien havde en fremtid foran sig.

Misforstået produkt
I 1998 udstillede Axis på Ifsec for første gang og fik for alvor oplevet, hvordan et produkt kan blive fuldstændig misforstået. De besøgende tog slet ikke innovationen til sig, men mente, at Axis markedsførte billige webcams, og at de simpelthen udstillede på den forkerte slags messe.

- Så snart vi begyndte at udstille på sikkerhedsmesser, indså vi, at den eksisterende teknologi var forældet, fordi den primært var analog. Det samme gjaldt forretningsmodellen for videoovervågningssektoren, forklarer Martin.

Ny forretningsmodel
Dengang bestod forretningsmodellen i, at producenternes repræsentanter solgte produkterne direkte til både integratorer og slutbrugere. It-virksomheden Axis havde i lang tid anvendt en stram totrinsmodel, hvor produkterne kun blev solgt til distributører, som igen leverede dem til integratorerne. Der var ingen undtagelser, og Axis har fastholdt denne model i alle år.

- Fordi der er brug for et økosystem af software, servere, switche og routere til brugen af netværkskameraer, var den gængse forretningsmodel ikke brugbar. En anden vigtig faktor ved totrinsmodellen var, at den er væsentligt mere skalerbar, kommenterer Martin Gren.

Unik netværkskamera-chip
Da salget af netværkskameraet begyndte at tage fart, besluttede Axis at investere i branchens første dedikerede chip til netværkskameraer, Arptec-1 (Axis Real Time Picture Encoding Chip). Hvis investeringen i chippen ikke havde været et vellykket resultat, kunne Axis være gået nedenom og hjem, så stor var investeringen ifølge Martin Gren.

- Men da vi indså de store forretningsmuligheder for chippen, fortsatte vi udviklingsarbejdet for at få virksomheden til at ekspandere, siger Martin Gren, som aldrig har haft grund til at fortryde.

Med Artpec blev effektiv kameraovervågning muliggjort, hvilket lagde grundlaget for det globale videoovervågningsmarkeds hurtige vækst.


Tags


Leverandører
Tilbage til toppen