SecurityWorldMarket

23-04-2022

Over 150.000 danskere er ofre for it-kriminalitet

Omkring 157.000 danskere blev ofre for it-kriminalitet i 2021. Året før var tallet 194.000, hvilket svarer til et fald på omkring 19 procent.

Mange danskere bliver fortsat lokket til at udlevere oplysninger ved nethandel, selvom it-kriminaliteten og særligt misbrug af betalingskort er faldende. Det viser en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er derfor vigtigt, at danskerne bliver bedre til at beskytte sig mod kriminalitet på nettet, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Omkring 157.000 danskere blev ofre for it-kriminalitet i 2021. Året før var tallet 194.000, hvilket svarer til et fald på omkring 19 procent. Det viser netop offentliggjorte tal fra offerundersøgelsen ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet.

- Det er meget positivt, at vi ser et fald i antallet af ofre, der udsættes for it-kriminalitet. Samme nedadgående tendens ser vi også i anmeldelser af it-kriminalitet til politiet. Samlet tyder det på, at der er tale om et reelt fald, siger Helena Juul Kanafani, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Hun fortæller, at faldet skyldes en stor nedgang i ofre for misbrug af betalingskort. I januar 2021 blev der indført to-faktor-godkendelse, så man skal bekræfte betalingen med to koder, når man handler online. Det har gjort det sværere for de it-kriminelle at misbruge betalingskort.

- Det tyder på, at forskellige tekniske løsninger kan hjælpe os rigtig godt på vej og gøre det sværere for de kriminelle. Men vi kan desværre se, at mange stadig bliver snydt, når de handler på nettet og bliver lokket til at udlevere deres oplysninger gennem fx phishing, siger Helena Juul Kanafani.

Hun opfordrer derfor borgerne til fortsat at se sig godt for, når de handler på nettet.

- De kriminelle forsøger dagligt at lokke oplysninger ud af os, så man skal hele tiden være opmærksom og aldrig udlevere sine kortoplysninger til andre eller trykke på links, man ikke stoler på, siger Helena Juul Kanafani.

Husk de gode råd

  • Udlevér aldrig dine betalingskortsoplysninger, NemID / MitID eller andre personlige informationer til folk, du ikke kende
  • Har du mistanke om svindel, så spær straks dit betalingskor
  • Tjek sælgerens kontaktoplysninger, når du handler på nettet - både når du handler i webshops og med privatpersoner. Mangler der oplysninger, kan det være et tegn på sny
  • Er prisen for god til at være sand, når du handler på nettet, så kan der være risiko for svindel. Selvom en god pris er fristende, kan et køb på en fupbutik blive en dyr fornøjelse.

Fakta

Omkring 157.000 danskere blev ofre for it-kriminalitet i 2021. Året før var tallet 194.000, hvilket svarer til et fald på omkring 19 procent.

Faldet skyldes primært en stor nedgang i ofre for misbrug af betalingskort. 1. januar 2021 blev der indført to-faktor-godkendelse, når man skulle betale via nettet. Dermed skal man godkende en betaling fra to forskellige kilder, fx ens kortoplysninger samt et password, en engangskode via mobiltelefon eller et fingeraftryk.

To-faktor-godkendelse har gjort det sværere for de it-kriminelle at misbruge betalingskort.



Leverandører
Tilbage til toppen