SecurityWorldMarket

01-11-2022

Norske Garda Sikring køber Finlands største perimetersikringsfirma

Fra venstre: CFO Garda Security Group Christopher Ræder, CEO Puomitek Petri Smedberg, Sales Manager Puomitek Mikael Riipinen, CEO Garda Security Group Jon Ola Stokke.

Garda Sikring Group AS, som har hovedkontor i Nittedal uden for Oslo, er Norges førende aktør inden for vej-, anlægs-, område- og objektsikring med 10 afdelinger rundt om i landet. Efter opkøbet vil Garda-gruppen have en årlig omsætning på cirka 850 millioner NOK. Virksomheden styrker dermed sin position som markedsleder i Norden.

- Via opkøbet af Puomitek, som har 16 meget kompetente medarbejdere, får vi nu i alt 320 medarbejdere i Garda Sikring. Vores omsætning er i dag på 760 millioner NOK, og med den finske virksomheds omsætning på 90 millioner NOK har Garda nu en årlig omsætning, der kryber stadig tættere på en milliard NOK, påpeger administrerende direktør i Garda Sikring Group AS, Jon Ola Stokke.

Satser internationalt

Det er første gang, Garda Sikring investerer i udlandet, og Stokke lægger ikke skjul på, at det er starten på en stor international satsning:

- Vi vil fortsætte med at ekspandere i Norge, men vi vil også investere i helt nye markeder. Nu starter vi i første omgang her i Norden, men på sigt vil vi også etablere os i andre lande i Europa, forklarer den administrerende direktør, der påpeger, at det ikke var tilfældigt, at finske Puomitek blev den første udenlandske virksomhed, Garda opkøbte.

- Det er en utrolig solid og spændende virksomhed med innovativ og fremadrettet ledelse. Derudover har de leveret rigtig gode resultater med en stabil vækst på omkring 15 procent hvert eneste år siden starten for godt 20 år siden, forklarer en tilfreds Garda-chef.

Et finsk industrieventyr

Det var administrerende direktør, ejer og stifter Petri Smedberg, der startede det finske industrieventyr, da han i 1999 købte det, der dengang var en metalfabrik, for 100.000 finske mark, svarende til 175.000 norske kroner.

- Ja, jeg startede helt selv, og så besluttede jeg mig for at gå i gang med at bygge hegn. Siden da er vi vokset støt hvert år, forklarer Petri.

Puomitek med base i byen Riihimäki, mellem Helsinki og Tampere, er nu Finlands største områdesikkerhedsselskab med hovedfokus på hegn, porte, barrierer og fysisk sikkerhed. Kunderne er byggevirksomheder, kraftværker, lagre, industrivirksomheder samt offentlige virksomheder som kommuner, institutioner, skoler og børnehaver.

Kompletterer hinanden

- Tiden var inde til at se ud over Finlands grænser og tage et stort skridt fremad i udviklingen. Der var flere, der ville købe os, men Garda var klart det firma, som ønskede det mest. Og vi var heller aldrig i tvivl om, at nordmændene også var et godt "match" for os. Puomitek er markedsleder her i Finland og Garda er det samme i Norge. Virksomhederne drives også stort set efter de samme værdier og har en forholdsvis ens virksomhedskultur, siger Puomitek-direktøren.

- Vi supplerer hinanden også godt ellers. Garda er på forkant med den digitale udvikling, og de har også et bredere sortiment end os, udover at de er eksperter i områder med høj sikkerhed. Samtidig med at vi har været gode til at udvikle nye og effektive installationsmetoder, som hele Garda-koncernen vil få glæde af i fremtiden. Derudover har vi også leveret bedre økonomiske resultater, end Garda har gjort historisk, smiler han.

Stort behov for sikkerhed

- Garda er allerede den største spiller på dette marked i Norden, og sammen har vi en meget solid norsk-finsk tilstedeværelse, som vi kan bygge videre på. Men dette er kun det første skridt. Til sidst vil vi også spise os ind på det europæiske marked, siger Petri Smedberg, der selv bliver storaktionær i Garda Sikring efter salget af Puomitek.

Puomitek-direktøren er overbevist om, at der vil være stor efterspørgsel efter Garda og Puomiteks produkter på markedet i de kommende år:

- Det er desværre en meget ustabil verden i øjeblikket, ikke mindst her i Norden og Finland. Sikring af grænser, bygninger, vital infrastruktur og faciliteter bliver meget vigtigt i fremtiden, slutter Smedberg.



Leverandører
Tilbage til toppen