SecurityWorldMarket

04-04-2021

Identitetstyveri bekymrer danskerne

I en ny befolkningsundersøgelse lavet af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA, svarer over 6 ud af 10, at de helt eller delvist er bekymrede for at blive udsat for identitetstyveri. Ifølge IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg, kan danskernes bekymring desværre være velbegrundet.

- It-kriminelle kan gøre stor skade, når først de har skaffet sig kontrol over en persons identitet, og oftest kan de på meget kort tid efterlade en borger både hjælpeløs og magtesløs. I den milde ende kan ens kreditkort blive misbrugt, hvilket typisk hurtigt bliver opdaget, og hvor tabet i de fleste tilfælde bliver dækket. Men har de mere professionelle it-kriminelle fået fat i kørekort, sygesikringsbeviser og ikke mindst NemID, har de mulighed for at ændre din NemKonto, optage lån eller tegne abonnementer i offerets navn, siger han.

Ud over at opsnappe personlige informationer fra folk på nettet på alle tænkelige måder, har der været flere sager om it-kriminelle, der har installeret såkaldte keyloggere på computere på landets biblioteker, og på den måde kunnet aflure informationer om borgere, der brugte deres NemID.

- Opfindsomheden hos de it-kriminelle er stor, og derfor er det ekstremt vigtigt, at man tager det seriøst. Har de først fået fat i dine NemID-oplysninger, kan det blive et langt og sejt træk, at skulle overbevise forretninger og banker om, at man ikke selv har købt varer på nettet, lånt penge eller bestilt et nyt betalingskort. Misbrug af ens identitet bliver derfor hurtigt en meget ubehagelig oplevelse, også fordi det skaber uvished om, hvilke informationer, der er stjålet og eventuelt solgt videre til andre kriminelle, siger IDAs it-sikkerhedsekspert.

Jørn Guldberg understreger, at man rent teknisk skal sørge for at alle programmer på ens pc er opdaterede, at trådløse netværk er krypteret, og at man både firewall og antivirusprogram.

- Derudover skal man altid undgå at sende personlige oplysninger i e-mails eller oplyse og videregive personlige og fortrolige oplysninger på nettet eller sociale medier. Det er vigtigt at holde de personfølsomme oplysninger tæt til kroppen, siger han.

Det er desuden muligt at oprette en kreditadvarsel i CPR-registreret på borger.dk. En kreditadvarsel vil være et signal til banker og virksomheder der er med i ordningen om, at de skal være ekstra opmærksomme med identitetskontrol, før de yder lån eller kredit.



Leverandører
Tilbage til toppen