SecurityWorldMarket

11-04-2023

Billigere og hurtigere at ansætte udenlandsk arbejdskraft

Ny lov sænker beløbsgrænsen fra 465.000 kr til 375.000 kr ved ansættelse af udenlandsk arbejdskraft uden for EU. Samtidig får virksomheder ned til 10 ansatte mulighed for fast-track behandling af ansøgninger. Det er stærke forbedringer for industriens rekrutteringer, vurderer Tekniq Arbejdsgiverne, der er elinstallatørernes organisation.

Veluddannet udenlandsk arbejdskraft spiller en stærkere og stærkere rolle i dansk erhvervsliv. Over 300.000 fuldtidsbeskæftigede i Danmark har udenlandsk baggrund. Dermed er 12 ud af 100 lønmodtagere i Danmark nu udlændinge, oplyser Tekniq Arbejdsgiverne.

I metalindustrien vil den grønne omstilling øge behovet for faglærte de kommende år langt hurtigere, end der kan uddannes smede, elektrikere, industriteknikere og andre vigtige faggrupper.

- Det er helt afgørende, at det er muligt at ansætte faglærte medarbejdere, uanset hvilken farve passet er, hvis væksten og den grønne omstilling ikke skal tabe fart. Derfor er det positivt, at det nu bliver lettere at komme ind i landet – ikke mindst på fasttrack-ordningen, hvor sagsbehandlingstiden er kort, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

375.000 kr.

I en årrække har Polen været den store leverandør af arbejdskraft til store dele af dansk erhvervsliv herunder metalindustrien. Statistikkerne viser også, at Tyskland og Rumænien er blandt de lande, der leverer mest arbejdskraft til væksten i dansk erhvervsliv. Men disse tre lande ser også ind i en fremtid med færre erhvervsaktive. Konkurrencen bliver derfor større om arbejdskraften fra disse tre lande, og derfor kigger mange virksomheder nu ud over EU’s grænser.

Den nye beløbsgrænse på 375.000 kr. er løn inklusiv pension for en medarbejder uden for EU. Medarbejderne fra tredje lande skal ansættes på almindelige danske løn- og arbejdsvilkår og have en dansk lønkonto. Stillingen skal være slået op på Jobnet og EURES-Portalen i minimum to uger, inden en virksomhed kan få en arbejdstilladelse og ansætte en kandidat uden for EU.

Fast track

Med det nye lovforslag vil det være muligt for virksomheder helt ned til 10 fuldtidsansatte at komme med i en fast-track ordning, der giver hurtigere sagsbehandling. Tidligere var kravet 20 fuldtidsansatte.

- Der er god grund til at rose politikerne for den nye lov, ikke mindst at flere kan bruge fasttrack-ordningen med kortere sagsbehandlingstid. Det er efterspurgte medarbejdere, vi taler om, og det har været så træls for virksomhederne at miste potentielle medarbejdere, hvor begge parter så et godt match. Langsom sagsbehandling har af og til gjort, at når papirerne endelig var klar, så var medarbejderens tålmodighed sluppet op, og de havde fundet job et andet sted, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.



Leverandører
Tilbage til toppen