SecurityWorldMarket

12.12.2013

Så blir vi alla bättre

Den digitala revolutionen omfattar idag all säkerhetsteknik och innebär en omvälvning som skapar nya möjligheter för säkerhetsbranschen och dess kunder. Det gäller för de enskilda säkerhetsföretagen att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det är den digitala revolutionen som möjliggör Security-as-a-Service (SaaS), då den effektivt kan generera tjänster på ett sätt som aldrig gått tidigare. 
Det är naturligtvis en styrka om säkerhetsbranschen kan erbjuda kunden en möjlighet att exempelvis kunna välja bort att investera i tekniska säkerhetssystem utan istället betala för de önskvärda funktioner som de tekniska systemet kan erbjuda via en operatör (ett säkerhetsföretag) som tar betalt för att tillhandahålla en service utifrån en nivå som kunden sätter, vilket vanligen inkluderar en mix av tekniskt och manuellt utförda tjänster. Kunden får helt enkelt möjlighet att betala för sitt tjänsteutnyttjande och inte huvudsakligen för produkter i form av hård- och mjukvara eller för arbetade timmar. Vi är på väg dit. 

Redan nu är många leverantörer på gång med att implementera en mer tjänsteorienterad affärsmodell där övervakade funktioner och tjänster, baserade på kundens behov och en överenskommen säkerhetsnivå, utgör kärnan. Det går kanske inte allt för fort, men det är begripligt, att ändra kunders köpbeteende tar tid och bidrar till en försiktighet hos de etablerade företagen. 

För att påskynda utvecklingen och framför allt bidra till att den blir sund, grundade AR Media tankesmedjan SaaS-gruppen. Syftet med gruppen är att definiera SaaS och driva på utvecklingen, diskutera och sprida information om SaaS. Det handlar ju inte bara om säkerhetsbranschens leverantörer och deras intressen utan framför allt om slutkundens behov. Information är därför viktigt, både för spridning inom branschen och utanför branschen. Det gäller ju att vi alla talar samma språk. Annars finns risk för en "vilda västern-marknad". 

Digitaliseringen i säkerhetsbranschen omfattar dock inte bara säkerhetsföretagens och dess kunder, utan även medierna som rapporterar om marknaden. Även mitt bolag, AR Media, som det ledande medieföretaget med inriktning på säkerhetsmarknaden, påverkas av teknikutvecklingen. Vi var först med en onlinebaserad säkerhetsportal med nyhetsrapportering via SecurityWorldHotel.com som introducerades 1998. IMS Research utsåg 2005 webbsidan till säkerhetsindustrins mest kända och mest regelbundet använda onlinemedia, både i Europa och i Skandinavien. Då var det papperstidningarna som ändå utgjorde de viktigaste massmedierna för säkerhetsindustrin. Nu är nätmedierna minst lika betydelsefulla. Under 2014 kommer därför AR Media International storsatsa på SecurityWorldHotel.com genom att utöka innehållet, både via text och webb-TV, samt öka tillgängligheten med en mobilversion. 

För att frigöra resurser till denna satsning kommer utgivningen av papperstidningen Detektor minska från sju till sex utgåvor per år. Innehållet kommer främst kretsa kring debatt och utförliga branschreportage, trendanalyser och utbildande artiklar.  

Apropå revolutioner bildades Säkerhetsbranschen 2013. Denna organisation, som är öppen för alla typer av säkerhetsföretag, har lyckats med att synliggöra säkerhetsföretagens intressen i den offentliga debatten och i de allmänna medierna, främst genom dagspress. Deltagandet under Almedalsveckan var en milstolpe. Mediaexponering möjliggör för organisationen att driva många viktiga frågor på den offentliga arenan. Det är stort. 

Man har alltså en kommunikationsavdelning som fungerar väldigt väl. Inte minst tack vare Michael Johansson, organisationens kommunikationschef och styrelseordförande Björn Eriksson som gjort ett stort jobb för att offentligen föra ut viktiga frågor. Kanske kan man dock önska att frågor som är relaterade till de teknikrelaterade medlemsföretagen blir bättre tillvaratagna än hittills, både i det lilla och i det stora offentliga sammanhanget. Här har organisationen en hel del att jobba på. 

Att kommunikationen med teknikbolagen internt inte har fungerat under hösten syntes inte minst på teknikmässan Sectech, där Säkerhetsbranschen inte alls tog den plats som de borde ha gjort. En mässmonter som såg tämligen tom och övergiven ut, en konferens som var allt annat än välbesökt och ett festmingel som inte lockade mer än ett dussintal, var ett svagt resultat, med tanke på alla medlemmar och potentiella medlemmar  som ändå fanns på plats. Inte heller samarbetet mellan de olika arbetskommittéerna och organisationen har fungerat klanderfritt. Här kan man kräva mer av Säkerhetsbranschen. Mot den bakgrunden är det positivt att det sker en ändring i ledningen. Att Säkerhetsbranschens vd Per Edsmar inte har lyckats med sitt uppdrag kan säkert ha flera orsaker och Säkerhetsbranschens styrelse ser förhoppningsvis en mängd förbättringar som nu måste till för att den eller de som ska driva föreningen vidare får de verktyg som krävs för att lyckas. Det som är intressant är ju trots allt att organisationen inte nöjer sig med att vara halvlyckad utan strävar efter att skapa förutsättningar för fortsatta framgångar. Det tycker jag man ska ha cred för. 

För visst handlar det om att hela tiden bli bättre för sina kunder, inte minst när det gäller kommunikation. Det är samtliga tre avhandlade ämnen i denna artikel exempel på. Med SaaS kommer säkerhetsföretagen att leva närmare sin kund, tvingas förstå processer och flöden, för att på bästa sätt kunna leverera tjänster som tryggar verksamhetsskyddet utifrån beställarens önskemål. Säkerhetsbranschen, som organisation, måste leva närmare sina medlemmar och förstå deras verksamhet, samt också förutse vilka behov de kommer ha i framtiden. Mediabolag måste på samma sätt anpassa sig för att tillhandahålla rätt mix av information och medieplattformar (tidningar, onlinepublikationer, TV och fysiska event) till sina läsare och användare. Något annat finns inte. 

Med det vill jag önska alla våra läsare och annonsörer en riktigt god jul och ett gott nytt år.


Leverandører
Tilbake til toppen