SecurityWorldMarket

17.07.2023

12,4 millioner svindelforsøk stoppet i andre kvartal

Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge

I løpet av april, mai og juni har Telia stoppet over tolv millioner svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder, og antallet blokkerte wangiri-anrop er doblet fra forrige kvartal. Norge er fortsatt attraktivt for svindlere, og publikum rådes til å passe godt på, for svindlerne tar ikke ferie. Her er oversikten over hva Telia har stoppet.

Telia arbeider hver dag hele året for å beskytte sine kunder mot svindel. Ferske tall viser at selskapet sperret totalt 12,4 millioner wangiri- og spoofing-anrop i løpet av andre kvartal, sammenlignet med 8,6 millioner kvartalet før.

– Vi ser en nesten dobling i antall wangiri-anrop denne perioden, mens antallet spoofing-samtaler er gått ned, forklarer Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Våre tall viser at svindlerne fortsatt er svært aktive, og spesielt wangiri er en høyst aktuell svindelmetode. En tommelfingerregel er at man ikke ringer tilbake til et ukjent nummer, særlig ikke hvis det er utenlandsk. Økningen i wangiri siste kvartal kommer nesten utelukkende fra Sri Lanka, og vi blokkerte over fire millioner samtaler herfra i april, mai og juni.

Selv om Telias filtre og løsninger for å forhindre svindel stopper et svært stort antall svindelforsøk, vil det aldri være mulig å fange opp alt. Derfor råder Telia norske mobilkunder til å være påpasselige og på vakt:

– Vi lever i et tillitsbasert samfunn, men det er viktig å være litt mistenksom i blant, minner Kristiansen om. – Det kan være lett å senke guarden når man er på ferie og slapper av, men erfaringsmessig er det veldig mange svindelforsøk i sommermånedene også. Svindlerne tar ikke ferie.



Leverandører
Tilbake til toppen